dimecres, 23 de març del 2011

La ciutat grega i romana

Les ciutats romanes i gregues que es van establir al territori català, eren realment diferents, encara que hi havia elements que tenien en comú.
Havia dos ciutats gregues, Paliopolis (la més antiga) i Neopolis (la nova). Estava situada al costat de la costa.
La ciutat romana, estava situada just al costat de la grega, tot i que els grecs van arribar abans en aquell territori. La vila romana, era molt més gran que la grega, ja que tenien més poder.
Una de les semblances que tenien les dos ciutats es que les dos ciutats tenien una muralla que envoltava la ciutat.
Tot seguit, mostrarem algunes de les semblances i les diferències de les dos ciutats:
1-La ciutat romana tenia un fòrum, que era el centre de la ciutat, des d'allí sorgia la resta de la ciutat,també era on la gent solia anar a relacionar-se i a comprar, es pot dir que era el centre social. En canvi la ciutat grega tenia una plaça, anomenada àgora, que la feien servir per al mateix.
2-Una semblança que presenten les dos ciutats,  es que les dos ciutats estan emmurallades per una muralla.
3-La ciutat Grega, tenia els carrers irregulars. En canvi, la romana els tenia regulars i ordenats.
4-La ciutat Romana, tenia una palestra, era un centre on els soldats romans, anaven a entrenar-se per lluitar, tenien centre atlètic i un altre, per a aprendre. En canvi la grega no.
5- Les dues ciutats tenien una zona amb cases de prestigi, es a dir, que estaven molt bé econòmicament. L’única diferencia que tenien era que a la ciutat romana es deien Domus i a la ciutat grega, simplement, cases de prestigi.
6- A les dos viles hi havia un o més temples, on la gent anava a pregar per la salut. A la ciutat  grega, hi havia un santuari i un temple, però els dos eren molt importants per als habitants.
7- A la ciutat Romana hi havia un amfiteatre, era una posició on es celebraven: lluites, teatres... Per a la diversió dels habitants i la noblesa. A la ciutat Grega, no n’hi havia. 
8- Tant com a la ciutat romana com a la grega, les dos tenien unes termes per poder anar a relaxar-se, a socialitzar-se...

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada