Museu del Louvre (150 aC)
JOCS I ENTRETENIMENTS DELS JOVES I ADULTS (9)
JOCS DE TAULELL
El joc d’Ur és el joc de taula més antic que coneixem i pren el nom de la ciutat mesopotàmica on es va trobar. No es coneix exactament el seu funcionament però tot fa pensar que es tracta d’una mena de joc de persecució o recorregut.
El senet és el següent joc més antic i té els seus orígens a l’Egipte dels faraons. D’aquest se n’han trobat moltes representacions a l’interior de les cambres funeràries així com nombrosos taulells i fitxes. Sembla ser que també es tractava d’un joc de persecució.
Ara fa 2.000 anys els romans també practicaven diversos jocs de taula dels quals en tenim notícia a través dels textos dels autors clàssics així com per les restes arqueològiques descobertes i, en particular, pels nombrosos taulells de jocs gravats en lloses i marbres que trobem escampats arreu de les regions on va arribar l’imperi romà.
A Mulva (Sevilla) es va localitzar una mena de llosa on hi ha gravat, per un costat, un tres en ratlla o alquerc i per l’altre un molí de nou. Aquest dos tipus de taulells de joc els trobem gravats, en gran quantitat, en diferents espais, edificacions i serveis de la majoria de grans jaciments arqueològics romans. Un lloc molt usual on se’n poden veure és als fòrums, als esglaons que donen accés als temples, als seients dels teatres i amfiteatres...
Jaciment de Mulva. Peça exposada al museu de Sevilla
Duplum molendinum (molí de nou i 3 en ratlla o alquerc).
Duplum molendinum (molí de nou i 3 en ratlla o alquerc).
Tots coneixem el joc del tres en ratlla. Els romans hi jugaven en taulells quadrats però també circulars, com els que veiem a les imatges.
Tres en ratlla circular a Efesso
Tres en ratlla circular a Efesso
1.- Quan vagis a Empúries esbrina si s'han trobat jocs de tauler d'aquest tipus.
2.- Consulta aquest enllaç i dissenya el teu molí de nou o un alquerc -o ambdós-.
3.- A la plaça del fòrum, a Empúries, intenta imaginar quin ambient hi hauria, i amb un company i utilitzant materials de l'entorn improviseu un joc del moli de nou, tres en ratlla o alquerc. Fes una fotografia on s'aprecïi bé que es tracta del fòrum i adjunta-la al treball.
BibliografiaPer a saber-ne més sobre els jocs a l'època dels romans podeu consultar:
- COMAS , Oriol, El món en jocs. RBA Libros, S.A. 2005.
- DE SIENA, Stefano. Il gioco e i giocattoli nel mondo classico. Aspeti ludici della sfera privata. Mucchi Editore. Modena, 2009.
- FITTÀ, Marco. Giochi e giocattoli nell'antichità. Leonardo Arte s.r.l. Milano. Elemond Editori Associati. Venezia 1997.
- GRAVIER, Delphine. Jeux de plateau. 50 jeux du monde entier. Etitions Mango. 2004.
- GRUNFELD, Frederic. Juegos de todo el mundo. UNICEF. Editorial Edilan, Madrid. (1978)
- MANSON, Michel. Jouets de toujours de l’Antiquité à la Révolution. Librairie Arthème Fayard, 2001.
- PRINA RICOTTI, Eugenia Salza. Giochi e giocattoli. Vita e costumi dei romani antichi. Edizioni Quasar di Severino Tognon s.r.l. Roma 1995.
- AAVV Da Roma per gioco. Giochi e giocattoli nell'antica Roma. Museo di antichità collezioni archeologiche. Electa, Milano 2000.
- AAVV. Juguem com jugaven les nenes i els nens de Tàrraco, Edita Camp d’Aprenentatge de la ciutat de Tarragona. Tarragona, maig 2005.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada