diumenge, 20 de gener del 2019

Preparant les nines per a la nostra estada a Empúries

A l'institut de Flix hem donat un petit però ferm pas en el treball amb les anomenades comunitats d'aprenentatge. Les comunitats d'aprenentatge proposen la transformació global del centre, vinculant el professorat, les famílies, i els agents educatius del territori amb accions adreçades a l'assoliment de l'èxit educatiu de tot l'alumnat i la superació dels conflictes. 
Amb aquest propòsit hem volgut encetar aquest camí obrint la porta a que els pares dels nostres alumnes ens facin aportacions del seu saber i del seu coneixement. És així com ens vam posar en contacte amb la Mouna, mare de la Chaimaa Chemlal, demanant-li de venir al centre, a les aules de 1r d'ESO, a explicar i ensenyar com fer nines amb material de l'entorn natural. Hem d'agrair la seva total predisposició des d'un primer moment i el fet que ella mateixa busqués la Fatima, mare de l'Osama Ghaddari, per a venir a fer aquest taller.
Vam demanar que vinguessin perquè, tal com promou el Departament d'Ensenyament, a través de les comunitats d'aprenentatge es consolida el model de centre inclusiu i acollidor. Ambdues, la Mouna i la Fatima, són nascudes al Marroc i de petites jugaven amb nines que es feien elles mateixes. El fet d'explicar la seva experiència, de mostrar com amb elements tant senzills es poden fer joguines entranyables, de sentir-se protagonistes i escoltades pels nois i noies sens dubte afavoreix aquesta inclusió per part de tota la comunitat educativa.
Haver escollit com a taller construir una nina no és a la babalà. Hem lligat aquesta activitat al projecte compartit amb el CdA d'Empúries "A què jugaven els nens i nenes d'Empúries fa 2.000 anys". Recordem que des de fa un seguit de cursos el nostre institut du a terme un projecte centrat en l'estudi i interpretació dels models lúdics d'època grega i romana al llarg del curs i que finalitza, cada any, amb una estada a l'Escala on l'alumnat pot dur a la pràctica els jocs apresos en els mateixos indrets que, suposadament, els realitzaven els nens i joves emporitans fa més de 2.000 anys. 
En el marc d'aquest Treball de Síntesi, entre d'altres, l'alumnat fa una performance on simula l'acte d'ofrena de les nines a les deesses com a símbol de pas de l'edat infantil a l'adulta. Enguany, quan ens desplacem a Empúries, les nines que oferiran seran les que han après a fer gràcies a l'ajut inestimable de la Mouna i la Fàtima. 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada